Szakirodalom

Zöld iroda kézikönyv

Kiadó: KÖVET Egyesület, 2005
Szerző: Antal Orsolya, Vadovics Edina
Terjedelem: 234 oldal, A4
Fogyasztói ár: 3500 Ft + ÁFA

A környezeti problémák kialakulását csupán a nagy ipari létesítmények és a közlekedés okoznák? Vajon mennyiben járulunk hozzá ezekhez a környezeti problémákhoz akkor, ha egy nagy, modern és csillogó irodaházban dolgozunk? Meglepő, de az irodai berendezések használatával, a papír felhasználással, az irodabútorok és a takarítószerek, -eszközök kiválasztásával jelentős ipari tevékenységet és ezzel párhuzamosan környezeti hatásokat generálunk. Lekapcsolja a számítógépét vagy monitorját ebédszünetben? Ismeri a környezetbarát termékek jeleit és választása során előnyben részesíti ezeket a termékeket? A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatásával 2005-ben megjelentettük a Zöld iroda kézikönyvet, ami a legújabb információkat és hasznos tippeket tartalmazza az "iroda zöldítők" részére.

A kézikönyv bemutatja az irodai munka különböző területein - a papírhasználattól, a számítógép előtti munkavégzésen át a takarításig - az ajánlott környezet- és egészségvédelmi intézkedéseket. Témakörök: Környezetbarát termékjelek, Az iroda levegője, bútorai, a papír, Irodaszerek, Irodatechnikai berendezések, Energia- és víztakarékosság, Takarítás, Utazás, gépkocsihasználat, Étkezés, étkeztetés, Rendezvények, tárgyalások, Zöld beszerzés stb.A Zöld iroda kézikönv és más szakmai kiadványok megrendelhetőek itt.

Ökotérképezés

Kiadó: KÖVET Egyesület, 2006
Szerző: Heinz Werner Engel
Terjedelem: 16 oldal, A4
Fogyasztói ár: 500 Ft + ÁFA

Az Ökotérképezés szemléletes, egyszerű és gyakorlatias eszköz kis- és középvállalkozások környezeti teljesítményének felmérésére és javítására. Segíti a környezeti adatok egyszerű, szisztematikus gyűjtését, tudatformáló hatású a dolgozók részére és gyakorlati kommunikációs technikaként is felfogható. Emellett a módszer felhasználható az EMAS vagy az ISO 14001 környezetközpontú irányítási rendszerek bevezetésének első lépéseként. Az időközönként elvégzett Ökotérképezéssel a vállalat környezeti teljesítményének alakulása is nyomon követhető.

„Egy kis kép többet mond ezer szónál.” Az Ökotérképezés elvégzése során a műhely, telephely vagy üzem alaprajza segítségével, helyszíni bejárás során tárhatók fel a levegő-, víz és talajszennyezés, a hulladékok, kockázatok és energiafelhasználás problémái és megoldási lehetőségei. Az Ökotérképezés eredménye egy intézkedési lista a felmerült problémákkal és a javasolt intézkedésekkel, amelyeket a várható gazdasági és környezeti haszon, illetve a megvalósíthatóság szerint rangsorolunk. Az intézkedések megvalósítása ezután már a vállalaton múlik.

A kiadvány szemléletes, egyszerű és gyakorlatias eszköz kis- és közepes vállalkozások környezeti teljesítményének felmérésére, javítására – útmutató mindazon vállalkozásoknak, akik élni kívánnak a környezetvédelem számukra elérhető eszközeivel, bizonyítva ezzel elkötelezettségüket a környezettudatos termelés, szolgáltatás megvalósítása érdekében. A füzet 12 nyelven jelent meg. Az ökotérképezést a szerző, Heinz Werner Engel belga öko-tanácsadó fejlesztette ki.

Zöld Iroda Katalógus 2010

Kiadó: KÖVET Egyesület, 2010
Terjedelem: 70 oldal, A5
Fogyasztói ár: 500 Ft + ÁFA

A katalógus tartalmazza a 2010-es Zöld Iroda kiállításon megjelent, környezetbarát termékeket és szolgálatásokat nyújtó cégek bemutatkozását, továbbá a 2010-es Zöld Iroda versenyben részt vett szervezetek verseny során elért eredményeit. Utóbbiakból sok hasznos ötlet, zöld iroda tipp meríthető saját irodánk környezetbarátabbá tételéhez.

Zöld Iroda Katalógus (2009)

Kiadó: KÖVET Egyesület, 2009
Terjedelem: 88 oldal, A5
Fogyasztói ár: 500 Ft + ÁFA

A katalógusban megtalálható a 2009-es kiállításon megjelent cégek bemutatkozása, illetve a 2009-es és 2008-as versenyen résztvevő szervezetek eredményei.


Zöld Iroda Zsebkönyv

Innen letölthető


?>